Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Békesség fejedelme

2009.04.12

Mert egy gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk… és hívják nevét… Békesség Fejedelmének.”

Ésaiás 9: 6.

Jérôme Freijters, Hollandia

 

 

Amikor Jézus megszületett, az angyalok énekelték: „Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség, és az emberekhez jóakarat!” Lukács 2: 14.

Épp mielőtt befejezte Jézus a munkáját itt a földön, elmondta tanítványainak, hogy az Ő békességét hagyja nekik. Békességet, mely különbözött attól, melyet a világ adhatott. (János 14: 27). De miben különbözött?

A békesség, melyet e világ ad, más emberek magatartásától vagy más külső helyzetektől függ. Éppen ezért ez a békesség elég törékeny. 

A békesség, melyet Urunk Jézus ad, az egy megingathatatlan belső békesség, mely nem a körülöttem levő helyzetektől függ. Azok, akik megtalálják ezt a békességet, igazi békeszerzőkké válnak. Jézus azt mondja, hogy ezek az emberek áldottak, és Isten gyermekeinek fognak hívatni. Isten örömét leli az ilyen emberekben.

A békesség, melyet Jézus adott, olyan békesség volt, melyet magával hozott a mennyből, amikor emberré lett? Az Efézusbeliekhez írt levél 2. részében az van írva, hogy Jézus lerontotta a közbevetett választófalat, mely az emberek közé emeltetett - az „ellenségeskedést” - „hogy ama kettőt egy új emberré teremtse Ő magában, békességet szerezvén.” Ez akkor ment végbe, amikor Jézus ember volt. Ez azt jelenti, hogy meg kellett találnia a válaszfalat Önmagában. Ez a fal az ellenségeskedés volt, mely megakadályozta azt, hogy a zsidók és a görögök békésen éljenek együtt. Jézus lerontotta ezt! Sok harcba és szenvedésbe került neki, hogy ezt megtegye.

Mily kegyelem, hogy mi követhetjük Jézus példáját, és tehetjük, ahogyan Ő tette! Akkor a Fiú nem hiába jött a földre.

Egy filozófus egyszer azt mondta, hogy természetüknél fogva az emberek „farkasok” egymással szemben. De a közbevetett választófal radikális lerontása által egy új természet fog kialakulni.

Egy új „béke ország” alakul ki bennünk - egy királyság, ahol a farkas békében élhet együtt a báránnyal, a leopárd a fiatal kecske mellett fog feküdni, s a borjú és a fiatal oroszlán együtt fog játszani. Akkor mennyország lesz a földön.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.