Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Világ vége

2010.02.06

                            Ne törődjünk a világvége-jóslatokkal!

Életünket jobban fenyegeti, ha nem szokunk le a dohányzásról, és az autóban nem kötjük be a biztonsági övet – nyilatkozta a L'Osservatore Romano január 6-i számában Guy Consolmagno, aki szerint nem állnak meggyőző érvek a 2012 című új, apokaliptikus sci-fi és más világvége-forgatókönyvek hátterében.


„A világvége-jóslatok egyidősek az emberiséggel. Mindmáig egy sem bizonyult igaznak, és nincs okunk elhinni, hogy 2012-ben valóra válnak" – mondta a jezsuita tudós, aki szerint a sokféle világvége-előrejelzés mögött súlyosabb probléma rejlik. „Ezek a hiedelmek azért terjednek, mert valamennyiünket megkísért a vágy, hogy a jövőről szerzett titkos tudás által mások fölé kerekedjünk.”


A bolygókkal és meteoritokkal foglalkozó szakember ugyanakkor megjegyezte, hogy a tudósok komolyan tanulmányozzák a meteoritbecsapódások lehetőségét. Mint mondta, állandóan érkeznek üstökösök és aszteroidák a Föld légkörébe, de legtöbbjük vagy nagyon kicsi, vagy az óceánba, illetve gyéren lakott területre zuhan. Előbb-utóbb azonban várható, hogy sűrűbben lakott területre is becsapódik egy ilyen égitest. Katasztrófák ritkán történnek, de egy 1908-as szibériai becsapódás „akkora robbanást idézett elő, mint egy atombomba”, és ilyen nagyságrendű esemény „minden száz évben előfordulhat”. Ezért fontos, hogy a tudósok szemmel tartsák a százezer ismert aszteroidát, nem kerülhet-e valamelyik a Föld légkörébe, illetve hogy megállapítsák az összetételüket, hogy szükség esetén eltéríthessék őket a pályájukról.


Consolmagno szerint az ember okozta katasztrófákkal és azok megelőzésével is többet kellene foglalkozni. „Igaz, hogy a globális felmelegedésnek sok más oka is lehet az emberi tevékenységen kívül, de nekünk csak arra van ráhatásunk, amit mi okozunk. Ezért továbbra is mindent meg kell tennünk a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében” – idézi a CNS csillagászt, aki hozzáteszi: „Ne essünk pánikba. Két óvintézkedéssel jelentősen növelhetjük a hosszú, egészséges életre való kilátásainkat: ha abbahagyjuk a dohányzást, és ha mindig bekötjük a biztonsági övet.”